Budują i dzwonią

4 czerwca 2013, 12:10

Ding-dong! Kto tam? Mrówki! Tak można by streścić zdarzenia, do których doszło niedawno w Offenburgu. Siedemdziesięciopięcioletnia kobieta wezwała o 3 nad ranem policję. Przestraszona staruszka twierdziła, że ktoś raz po raz dzwoni do jej drzwi.



Wyjątkowa mrówka z korsarskim wzorem

23 maja 2013, 16:45

Duet niemieckich naukowców opisał filipińską mrówkę o bardzo dziwnym ubarwieniu. Przez głowę robotnic i królowych Cardiocondyla pirata przebiegają ciemne pasy, które do złudzenia przypominają przepaskę piratów (stąd zresztą wzięła się nazwa).


Randka i podróż w jednym?

21 maja 2013, 11:26

Praski przewoźnik, firma Ropid, zamierza wyodrębnić w składach metra wagony tylko dla singli. Stołeczna spółka przeprowadzi wśród pasażerów sondaż i jeśli okaże się, że istnieje zapotrzebowanie na taką usługę, komunikacja miejska stanie się współczesną swatką jeszcze przed końcem tego roku.


Co ma bakteria do wpływu alkoholu na układ nerwowy?

29 kwietnia 2013, 11:41

Dzięki rzadkim Gram-ujemnym bakteriom Gloeobacter violaceus, które występują tylko na wapiennych skałach szwajcarskich Alp, naukowcy zorientowali się, jak alkohol wpływa na kluczowe białko mózgu.


Nagroda bez alkoholu

16 kwietnia 2013, 08:46

Już sam smak piwa, bez najmniejszego wpływu alkoholu, wyzwala w mózgu produkcję dopaminy, neuroprzekaźnika działającego na centra nagrody w mózgu i dlatego ściśle związanego z zażywaniem alkoholu czy narkotyków. Uczeni z Indiana University School of Medicine przeprowadzili badania, w których brało udział 49 mężczyzn


Skanowanie pod kątem recydywy

27 marca 2013, 12:51

Jedni wykorzystują analizę aktywności mózgu do określenia treści czyichś myśli czy snów, inni uważają, że to dobry sposób na oszacowanie prawdopodobieństwa, czy skazany ponownie wejdzie w konflikt z prawem.


Błonkówki, zapobiegliwe matki i (u)pojone larwy

22 lutego 2013, 12:32

Widząc samice pasożytniczych błonkówek Leptopilina heterotoma, muszki owocowe (Drosophila melanogaster) składają jaja na pokarmie zawierającym alkohol. W ten sposób chronią potomstwo przed pożarciem żywcem.


Znikająca butelka

8 lutego 2013, 16:58

Choć metalowa rzeźba butelki, którą zainstalowano przed 13 laty, by uczcić 100-lecie istnienia lokalnej gorzelni, stała się znakiem firmowym miasta Głazow w Udmurcji, w zeszłym tygodniu zniknęła ona z cokołu. Usunięto ją, by uniknąć ewentualnych oskarżeń o nielegalną reklamę alkoholu.


Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz

7 lutego 2013, 14:17

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy